Krizni centar u Amstetenu

Edukativna posjeta FICE BiH

 

FICE Austrije zajedno sa TG su bili domaćini trodnevne edukativne posjete koju su priredili za FICE BiH i NVO Moja budućnost iz Bihaća. Razlog posjete bio je da se gosti iz BiH bolje upoznaju sa konceptom kriznog centra.

FICE BiH zajedno sa jednom od svojih članica NVO Moja budućnost je u izradi nacrta programa Centra za hitno zbrinjavanje odnosno kriznog centra. Kako bi našli što bolje rješenje odnosno kako bi što bolje realizirali ovu ideju pomoć su potražili od FICE Austrije.

Posjeta je realizirana u periodu od 26.09-29.09, a upoznati smo sa načinom rada odnosno modelom kako to rade u Austriji. Obišli smo više lokacija, Beč, Amsteten, Neufeld, Neustadt i upoznali ljude koji sa puno entuzijazma pristupaju ovom problemu. Treba napomenuti da smo puno toga naučili i iz prve ruke vidjeli kako rješavati neke nejasnoće oko kojih smo se dvoumili u pripremanju cijelog programa.

Dogovorena je daljna saradnja te mogućnost formiranja jednog zajedničkog konzorcija koji bi trebao dovesti ovu priču do kraja, a konzorcij bi činili FICE Austrije, FICE Švicarske, FICE BiH te NVO iz sve tri ove zemlje koje se pasivno odnosno aktivno bave ovom problematikom.

Napravljen je hodogram aktivnosti, do Božića bi trebali imati koncept projekta i imenovati konzorcij odnosno tim ljudi koji će raditi na ovome, a već početkom iduće godine bi trebali imati konkretne aktvinosti završene.

U timu iz BiH bio je i Roland Stibi inače član FICE Swiss, koji je član NVO Moja budućnost iz Bihaća, koji ma veliko iskustvo u radu sa djecom koja imaju probleme sa zakonom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *