Miris gladiola i zvuk holandske vjetrenjače u bosanskom gorju

 

 

Negdje podno Plješevice planine koja se nekako isprsila između kontinentalne i mediteranske klime ako se to tako može i nazvati i ako uopće postoji ta granica danas, kada znamo da je zadnji snijeg došao sa zakašnjenjem ili se to nama tako čini, u glavnom bilo ga je ni manje ni više već skoro dva metra na našoj Farmi.

Learning farm kako je popularno zovemo i kako u stvari i želimo da opravdamo postojanje iste te da ona služi svojoj svrsi će ove godine dobiti jedno lijepo zdanje.

Na Zavalju ćemo graditi holandsku vjetrenjaču, naravno neće ona služiti u potpunosti svojoj svrsi kao što je to i tradicija u Holandiji gdje se zbog nepostojanja rijeka koje bi pogonile mlinove, nekada preci ovih naroda dosjetili, pa su iskoristili vjetar, pa se ova vjetrenjača zove i popularno mlin na vjetar.

Naša vjetrenjača će služiti za smještaj mladih koji povremeno posjećuju farmu, uče se pristupu i načinu proizvodnje zdrave hrane, poljoprivredi, stočarstvu i povrtlarstvu, a ovih dana naša Farma će biti bogatija i za novo stado pčela, mislim da se to tako zove, na Learning farmi instaliramo i postavljamo desetak košnica sa kojima će upravljati iskusni pčelari, a od kojih će naša djeca moći učiti sve o tom čudesnom zatvorenom i savršenom sistemu košnice u kojoj jedno društvo funkcioniše na savršen način.

Mladi ovih dana uveliko pomažu oko izgradnje vjetrenjače i raduju se novom bungalovu u kojem će moći naći odmor za tjelo i dušu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *